🎃 Есенни рецепти с тиква и кокосово брашно 

от | 14 октомври 2025 | Рецепти

tikva i kokos

Есента е времето, когато домът ухае на печена тиква, канела и ванилия. Сезонът, в който природата забавя темпото, а ние се обръщаме навътре — към топлината, спокойствието и грижата за себе си.

Сред всички есенни дарове тиквата е безспорната кралица. Богата е на бета-каротин, фибри и витамини, които поддържат имунната система и кожата здрава. А в комбинация с кокосово брашно се превръща в чудесна алтернатива за хора, които избягват глутен или искат по-леки, но питателни десерти.

Днес ще ви поканя в кухнята на природата — с три вдъхновяващи есенни рецепти, които съчетават вкус, аромат и ползи за здравето.

🍪 1. Меки тиквени курабийки с кокосово брашно и канела

Тези ароматни курабийки са перфектни за следобед с чаша чай от лайка или маточина. Те не съдържат бяла захар, а сладостта идва от тиквата и меда.

Съставки:

  • 1 чаша тиквено пюре
  • ½ чаша кокосово брашно
  • 2 яйца
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. канела
  • щипка индийско орехче
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л. ябълков оцет

Приготвяне:
Смесете сухите и мокрите съставки поотделно, след това ги обединете.
Оформете малки курабийки и печете на 180°C около 20 минути.

Те са не просто десерт — канелата балансира кръвната захар, а тиквата подхранва кожата благодарение на естествения си бета-каротин и цинк, които стимулират синтеза на хиалуронова киселина.

🧁 2. Кокосово-тиквен пудинг с чиа и тинктура от шипка

Тази рецепта е идеална за закуска или лека вечеря — нежна, кремообразна и пълна с антиоксиданти.
Комбинира билки и тинктура, за да подсили есенното възстановяване.

Необходими продукти:

  • ½ чаша тиквено пюре
  • 2 с.л. кокосово брашно
  • 2 с.л. чиа
  • 200 мл кокосово мляко
  • 1 ч.л. мед
  • 10 капки тинктура от шипка

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки и оставете в хладилника за 3–4 часа.
Тинктурата от шипка придава лека киселинност и обогатява пудинга с витамин C, който укрепва имунитета и подобрява усвояването на желязо.

Поднесете с малко настърган кокос и щипка канела. Получава се есенна закуска, която храни и кожата, и настроението.

🍞 3. Печен хляб с тиква, кокосово брашно и подправки за добро настроение

Ароматен, леко сладък и с влажна текстура – този хляб е перфектен както за закуска, така и като следобедно лакомство с билков чай.

Съставки:

  • ¾ чаша кокосово брашно
  • 1 чаша тиквено пюре
  • 3 яйца
  • 3 с.л. мед или кленов сироп
  • ½ ч.л. джинджифил
  • ½ ч.л. канела
  • ¼ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете тиквеното пюре и меда, после сухите съставки.
Изпечете на 170°C за около 40 минути.

Куркумата и джинджифилът не са само за вкус — те са известни с това, че стимулират храносмилането и имунитета, а също помагат при детоксикация и лимфен застой.
Така този хляб е не просто храна, а истинско природно лекарство в ароматна форма.

🍂 Малко повече от вкус

Тези три рецепти са само начало. Тиквата и кокосовото брашно са чудесна основа, която може да се обогати с билки и тинктури според нуждите:

  • няколко капки тинктура от глог в вечерния десерт – за спокоен сън и здраво сърце
  • тинктура от коприва – за пречистване на лимфата и повишаване на енергията
  • чай от маточина или липа – като фин щрих за хармония

Есента е сезонът, в който можем да се храним не само за удоволствие, а и за здраве.
С топла фурна, ароматни билки и щипка кокос – природата винаги е в нашата чиния. 🌾

Още от „Розмарин“

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Кокосовото масло се превърна в една от най-популярните суперхрани през последните години. То присъства в кухнята, в козметиката и в различни натурални терапии. Въпреки това много хора се чудят как точно да приемат кокосово масло, кога е най-подходящо да се използва и...

повече информация
Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Когато есента пристигне с първите си мъгливи утрини и прохладни вечери, организмът започва да търси повече подкрепа. Умората, пониженият имунитет и настинките напомнят, че е време да се обърнем към природата — най-древния лечител.Сред всички природни средства именно...

повече информация
Най-ценните и най-търсени билки в България и Европа

Най-ценните и най-търсени билки в България и Европа

България от векове е наричана „земята на билките“. От Родопите до Стара планина растат стотици видове лечебни растения, които се използват не само у нас, но и се изнасят по целия свят. Есента е времето, когато природата сякаш ни подава последния си дар — изсушени...

повече информация