Защо супа за имунитет през пролетта?
С настъпването на пролетта природата се пробужда, но същевременно организмът ни се нуждае от подкрепа, за да се адаптира към промените в температурата, сезонната умора и прехода от по-тежките зимни храни към по-леки и свежи ястия.
Пролетта е идеален момент да засилим имунната си система с помощта на леки, питателни и богати на витамини супи. В тази статия ще ти покажем как да приготвиш пролетна супа за имунитет, кои съставки да използваш и защо те са полезни.
Ползи от пролетната супа за имунитет
Пролетните зеленчуци са пълни с:
- антиоксиданти, които предпазват клетките от стрес,
- витамини и минерали, важни за имунната система,
- фибри, които подпомагат храносмилането и изчистването на токсините.
Топлата супа също така:
- хидратира тялото,
- подпомага пречистването от натрупани токсини през зимата,
- дава леко, но засищащо усещане, подходящо за пролетните дни.
Ключови съставки за супа, подсилваща имунитета
🥕 Моркови
Богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А – важен за поддържане на силна имунна защита.
🧄 Чесън
Натурален антибиотик и имуностимулатор, който се бори с вируси и бактерии.
🧅 Лук
Съдържа кверцетин – мощен антиоксидант с антивирусно действие.
🥬 Коприва, лапад, спанак
Пролетните листни зеленчуци са източник на желязо, магнезий и витамин С.
🫛 Грах и зелен фасул
Добавят фибри и растителен протеин, подпомагат метаболизма.
🫒 Зехтин или ленено масло (добавено след готвене)
Богато на омега-3 мастни киселини – с противовъзпалителен ефект.
Рецепта за пролетна супа за имунитет
🥣 Съставки:
- 1 чаша пресен грах
- 1 чаша нарязан лапад или спанак
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка коприва (почистена и попарена)
- 1/2 тиквичка, нарязана
- 1 малка шепа фиде или киноа
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. сух джинджифил или парче пресен
- Зехтин или ленено масло – 1 с.л. (прибавя се след готвене)
- Сол на вкус
- Прясно смлян черен пипер
- 1,5 литра вода или зеленчуков бульон

👩🍳 Начин на приготвяне:
- Задуши лука и чесъна в малко вода или капка зехтин до омекване.
- Добави моркова, граха, тиквичката, джинджифила и куркумата. Готви 5 минути.
- Налей водата или бульона, остави да кипне.
- Прибави лапада, копривата и фидето/киноата. Готви още 10-15 минути.
- Овкуси със сол и пипер. След като изключиш котлона, добави зехтина или лененото масло.
- Поднеси с пресен лимонов сок и свеж магданоз.
Варианти и допълнения
- Вместо лапад можеш да използваш кейл, рукола или киселец.
- За по-богата супа – добави лъжица квасен ечемик или булгур.
- За веган протеин – прибави шепа сварена леща или нахут.
- За децата – пасирай супата в крем-вариант.
Допълнителни съвети за силен имунитет през пролетта
Освен чрез храна, можеш да засилиш защитните си сили с:
- билки: ехинацея, астрагалус, маточина и мащерка
- добавки: витамин D, витамин C, цинк
- пробиотици – кефир, кисело зеле, ферментирали храни
🔗 Виж нашите имуностимулатори и билки тук
Заключение
Пролетта е време за обновление – както в природата, така и в нашето тяло. Супата за имунитет е чудесен начин да дадем на организма си нужните хранителни вещества, без да го натоварваме. Комбинацията от сезонни зеленчуци, билки и подправки може да бъде не само вкусна, но и лечебна.
Включвайки такава супа редовно в менюто си, не само ще подсилиш имунитета си, но и ще се почувстваш по-енергичен и свеж.