Пролетна супа за имунитет: здраве в купа

от | 16 април 2025 | Рецепти

пролетна супа

Защо супа за имунитет през пролетта?

С настъпването на пролетта природата се пробужда, но същевременно организмът ни се нуждае от подкрепа, за да се адаптира към промените в температурата, сезонната умора и прехода от по-тежките зимни храни към по-леки и свежи ястия.

Пролетта е идеален момент да засилим имунната си система с помощта на леки, питателни и богати на витамини супи. В тази статия ще ти покажем как да приготвиш пролетна супа за имунитет, кои съставки да използваш и защо те са полезни.

Ползи от пролетната супа за имунитет

Пролетните зеленчуци са пълни с:

  • антиоксиданти, които предпазват клетките от стрес,
  • витамини и минерали, важни за имунната система,
  • фибри, които подпомагат храносмилането и изчистването на токсините.

Топлата супа също така:

  • хидратира тялото,
  • подпомага пречистването от натрупани токсини през зимата,
  • дава леко, но засищащо усещане, подходящо за пролетните дни.

Ключови съставки за супа, подсилваща имунитета

🥕 Моркови

Богати на бета-каротин, който се превръща във витамин A – важен за поддържане на силна имунна защита.

🧄 Чесън

Натурален антибиотик и имуностимулатор, който се бори с вируси и бактерии.

🧅 Лук

Съдържа кверцетин – мощен антиоксидант с антивирусно действие.

🥬 Коприва, лапад, спанак

Пролетните листни зеленчуци са източник на желязо, магнезий и витамин C.

🫛 Грах и зелен фасул

Добавят фибри и растителен протеин, подпомагат метаболизма.

🫒 Зехтин или ленено масло (добавено след готвене)

Богато на омега-3 мастни киселини – с противовъзпалителен ефект.

Рецепта за пролетна супа за имунитет

🥣 Съставки:

  • 1 чаша пресен грах,
  • 1 чаша нарязан лапад или спанак,
  • 1 морков, нарязан на кубчета,
  • 1 глава лук,
  • 2 скилидки чесън,
  • 1/2 връзка коприва (почистена и попарена),
  • 1/2 тиквичка, нарязана,
  • 1 малка шепа фиде или киноа,
  • 1 ч.л. куркума,
  • 1 ч.л. сух джинджифил или парче пресен,
  • зехтин или ленено масло – 1 с.л. (прибавя се след готвене),
  • сол на вкус,
  • прясно смлян черен пипер,
  • 1,5 литра вода или зеленчуков бульон.
podpravki ot rozmarin

👩‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Задуши лука и чесъна в малко вода или капка зехтин до омекване.
  2. Добави моркова, граха, тиквичката, джинджифила и куркумата. Готви 5 минути.
  3. Налей водата или бульона, остави да кипне.
  4. Прибави лапада, копривата и фидето/киноата. Готви още 10 – 15 минути.
  5. Овкуси със сол и пипер. След като изключиш котлона, добави зехтина или лененото масло.
  6. Поднеси с пресен лимонов сок и свеж магданоз.

Варианти и допълнения

  • Вместо лапад можеш да използваш кейл, рукола или киселец.
  • За по-богата супа добави лъжица квасен ечемик или булгур.
  • За веган протеин прибави шепа сварена леща или нахут.
  • За децата пасирай супата в крем вариант.

Допълнителни съвети за силен имунитет през пролетта

Освен чрез храна можеш да засилиш защитните си сили с:

  • билки: ехинацея, астрагалус, маточина и мащерка,
  • добавки: витамин D, витамин C, цинк,
  • пробиотици: кефир, кисело зеле, ферментирали храни.

🔗 Виж нашите имуностимулатори и билки тук.

Заключение

Пролетта е време за обновление – както в природата, така и в нашето тяло. Супата за имунитет е чудесен начин да дадем на организма си нужните хранителни вещества, без да го натоварваме. Комбинацията от сезонни зеленчуци, билки и подправки може да бъде не само вкусна, но и лечебна.

Включвайки такава супа редовно в менюто си, ще подсилиш имунитета си и ще се почувстваш по-енергичен и свеж.

Още от „Розмарин“

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Кокосовото масло се превърна в една от най-популярните суперхрани през последните години. То присъства в кухнята, в козметиката и в различни натурални терапии. Въпреки това много хора се чудят как точно да приемат кокосово масло, кога е най-подходящо да се използва и...

повече информация
🎃 Есенни рецепти с тиква и кокосово брашно 

🎃 Есенни рецепти с тиква и кокосово брашно 

Есента е времето, когато домът ухае на печена тиква, канела и ванилия. Сезонът, в който природата забавя темпото, а ние се обръщаме навътре — към топлината, спокойствието и грижата за себе си. Сред всички есенни дарове тиквата е безспорната кралица. Богата е на...

повече информация
Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Когато есента пристигне с първите си мъгливи утрини и прохладни вечери, организмът започва да търси повече подкрепа. Умората, пониженият имунитет и настинките напомнят, че е време да се обърнем към природата — най-древния лечител.Сред всички природни средства именно...

повече информация