Продукти
- 10 – 12 пилешки бутчета (става въпрос за долната част на бутчетата, наричани още „парти бутчета“),
- 2 яйца,
- 4 с.л. прясно мляко,
- около 5 – 6 с.л. масло,
- 1 ч.ч. хлебни трохи,
- около 3 – 4 с.л. брашно,
- сол на вкус,
- 1/2 ч.л. червен пипер на „Шидеров“,
- 1/2 ч.л. сушен риган на „Шидеров“,
- 1 равна ч.л. чесън на прах на „Шидеров“,
- 1/2 равна ч.л. къри на „Шидеров“,
- 1/2 ч.л. черен пипер на „Шидеров“.
Всички подправки може да намерите тук в rozmarin.bg.
Начин на приготвяне
Фурната се загрява до 180 градуса. В чиния се смесват брашното и солта. В друга чиния се разбиват с вилица яйцата и млякото. На трето място се смесват хлебните трохи с всички подправки, като посочените количества на подправките са само ориентировъчни и могат да се нагодят според индивидуалния вкус. Маслото се стопява и се изсипва на дъното на тавичка за печене.
Всяко бутче се овалва много добре от всички страни първо в брашняната смес, после в яйчената и накрая в сместа от трохи и подправки. Оваляните бутчета се слагат в тавата върху маслото и после внимателно се обръщат, за да се намазнят и от другата страна. поставят се в предварително загрятата фурна и се пекат около 25 минути от едната страна, после се обръщат и се пекат още около 25 минути от другата страна. Все пак времето зависи от фурната. Готови са, когато придобият наситен златистокафяв цвят.
Сервирайте 2 – 3 бутчета на порция с гарнитура по избор – например свежа салата или пържени картофки.