Фалафел

от | 13 август 2024 | Рецепти

Продукти за около 15 кюфтенца

  • 250 гр. сварен нахут,
  • 1 глава лук,
  • 3 скилидки чесън,
  • ½ връзка магданоз,
  • ½ ч.л. лют червен пипер,
  • 1 равна ч.л. кимион,
  • сол на вкус,
  • 1 равна ч.л. бакпулвер,
  • 4 – 5 с.л. брашно.

Начин на приготвяне

Свареният и добре отцеден нахут (можете да използвате и от консерва) се поставя в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, лютия червен пипер, кимиона и солта. Пуснете за кратко блендера, като продуктите трябва да се накълцат на много ситно, но да не се пюрират напълно.

Сместа се изсипва в купа, добавя се брашното и бакпулвера и всичко се обърква много добре. Получава се много гъста смес. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за няколко часа. От сместа се оформят кюфтеца с големината на големи орехи. Пържат се на маслена баня (т.е. в дълбок съд, пълен около половината с олио), като олиото трябва да е добре загрято предварително. За ориентация по отношение силата на котлона – аз пържа на електрически котлон на 7-а или 8-а степен от общо 9 степени. Пържат се по 5 – 6 кюфтенца наведнъж. Първоначално те падат на дъното, когато изплуват и се оцветят в златисто-кафяво, се изваждат с решетеста лъжица и се поставят върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Могат да се сервират със сос тахини, чеснов сос, доматен лют сос, хумус, различни салати. Също могат да се включат в сандвичи с арабска питка, лаваш или друг подобен тип хляб.

Още от „Розмарин“

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Как да приемаме кокосово масло: пълно ръководство за здравословна употреба

Кокосовото масло се превърна в една от най-популярните суперхрани през последните години. То присъства в кухнята, в козметиката и в различни натурални терапии. Въпреки това много хора се чудят как точно да приемат кокосово масло, кога е най-подходящо да се използва и...

повече информация
🎃 Есенни рецепти с тиква и кокосово брашно 

🎃 Есенни рецепти с тиква и кокосово брашно 

Есента е времето, когато домът ухае на печена тиква, канела и ванилия. Сезонът, в който природата забавя темпото, а ние се обръщаме навътре — към топлината, спокойствието и грижата за себе си. Сред всички есенни дарове тиквата е безспорната кралица. Богата е на...

повече информация
Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Домашна аптека от природата: тинктури, които трябва да имаме през есента

Когато есента пристигне с първите си мъгливи утрини и прохладни вечери, организмът започва да търси повече подкрепа. Умората, пониженият имунитет и настинките напомнят, че е време да се обърнем към природата — най-древния лечител.Сред всички природни средства именно...

повече информация